Kıskançlık aslında her ne kadar bir duygusal durum olarak nitelendirilse de uzmanlara göre kıskançlık bir hastalık ve adına da Othello Sendromu deniliyor. tabii ki kıskançlık doğamızda olan bir olgu fakat yine tabii ki her şeyin fazlası zarar. Sendromun ismi Shakespeare’in ünlü eserlerinden olan Othello’dan geliyor bu hikayede Othello ve karısı Desdemona birbirine aşıklardır, Desdemona eşinin ona verdiği mendili kaybeder ve Othello bundan şüphelenir karısının kendisini aldattığını düşünür. Mendili ele geçiren Iago, Othello’nun Desdemona’ya güvenini sarsacak bir plan kurar ve bu plan deyim yerindeyse tıkır tıkır işler. Bu hain plandan sonra Othello aldatıldığından neredeyse emin olmuştur bunun üzerine Othello karısını öldürür daha sonra ise kendini öldürür ve olayın asıl suçlusu Iago ise idama mahkum edilir. Hikayeden çıkacak elbette çok sonuç var ama en birincisi ise aşırı kıskançlığın zararları. Sendromumuz ismini bu hikayeden alıyor.

Othello sendromu nedir ? Sorumuzun cevabı yukarıda ki hikayenin içinde gizli aslında sendrom tam anlamıyla kişinin aşık olduğu kişiyi aşırı derecede kıskanması olarak tanımlanabilir. Sendromun mağduru kişiler devamlı ilişkide oldukları kişilerden şüphe ederler. Bu sendrom eğer kontrol edilemezse aşırı derecede tehlikeli bir hal alabilir öyle ki sendrom mağduru insanlar partnerlerini eve bile kilitleyebiliyorlar. Bu durum her iki tarafa da zararlı hale gelebiliyor öyle ki sendrom mağduru birey tüm gününü belki de boş ihtimaller üzerine düşünerek harcıyor diğer birey ise eve kilitlenerek hayatı allak bullak oluyor.

Bu sendromda sendrom mağduru bireye göre her durum bir aldatma hadisesi. Onlara göre karşısında ki insanın işi çıktığı için randevuyu ertelemesi bile bir aldatma belirtisi hatta mesajlara verilen kısa cevaplar bile. Sendromun sonuçları bir hayli vahim 2013 yılında Robert Mercati adlı bir adam, kendisiyle aynı yaştaki 63 yaşında ki eşinin bir ilişkisi olduğunu düşünmüş ve sonucunda önce karısını boğmuş, sonrasında da kendini asarak hayatına son vermiştir.

Kıskançlığın tedavisi ne mutlu ki mümkün. Uzman bir doktor eşliğinde birey yaşadığı gereksiz kıskançlık durumlarından kurtulabiliyor. Tedavi mutlaka şart çünkü bireylerin hayatı adeta zehir oluyor. Doktorlardan ziyade güven olgusu çok önemlidir herkes güvenilmeyi hak eder kişi içinde ki duygularla da kendi doktoru olabilir.