Beyaz perde tarihinin efsaneleşmiş gerilim serilerinden birisi olan Alien, yeni vizyona giren filmi Alien: Covenant ile beraber yeniden konuşulmaya başlandı. Serinin ilk filmini perdeye döken yönetmen Ridley Scott’ın filme yeniden el atması kuşkusuz bu ilgiyi bir hayli arttırdı. Alien vs Predator serisini bir kenara ayırırsak, serinin önceki beş bölümü de Hristiyan ve Yahudi öğretilerinden işaretler barındırıyor.
1.Kendisinden sonra gelecek filmlerden çok daha az dini mesajları olan Yaratık (Alien) filmimizde “iblis” çağrışımını hissetmek mümkün
Öncülük ettiği yapımlar kadar çok dini çağrışımı olmasa da saf kötülüğü yansıtan bir yaratık karakteri var. Yaratığın öteki ismi olan Xenomorph, yaşamın kayboluşu anlamına geliyor. O bir düşman. İbranice’de bu düşman betimlemesi “şeytan” anlamına da gelmekte.
2.Serinin devam filmi olan Yaratıklar’da (Aliens) LV-426 isminde gezegen İncil’de yer alan Levililer 4:26 Ayetine göndermedir
James Cameron’un yönettiği bu yapımda oldukça net dini bir simge var. Filmin konusunun büyük bir kısmının yaşandığı gezegenin ismi LV-426. Burada, İncil’de yer alan bir ayet olan Levililer 4:26’ya direkt olarak bir gönderme yapıldığını söylemek mümkün. Bu ayet: “Tekenin tüm yağını esenlik kurbanının yağı gibi sunak üzerinde yakacak. Kâhin kişinin günahını affettirecek ve şahıs bağışlanacak.” Filmimizde görülenlerle bu ayet arasında köprü oluşturmak kolay olsa gerek.
3.Yaratık 3 (Alien 3) filminde İsa Mesih göndermesi de mevcut
Ellen Ripley’in kurtuluş uğruna kendini feda etmesi Mesih karakterini çağrıştırıyor. Şöyle ki; yaratıklar insan vücudunu taşıyıcı birer koza, doğum için elverişli bir ana rahmi olarak kullanıyor. Ellen Ripley, kendinin de bir alien taşıyıcısı olması durumuna karşı kendini feda eder. Hz. İsa’nın ümmeti için göz göre göre kendi sonuna yürümesi gibi.
4.Yaratık: Diriliş (Alien: Resurrection) Şeytan ve Mesih
Bundan önceki filmde kendisini feda eden Ellen Ripley’in yeniden dirilişi, Hz. İsa’nın tekrar dirilişiyle birebir uyuşmaktadır. Serideki yaratık (Xenomorph) İblis’i, Ripley ise Mesih’i yani yaratıcıyı temsil ediyor. İkisinin birleşmesi de, çekişmesi de “insan” kavramı üzerinedir. Birleşirler ve hem yok eden fakat aynı zamanda şevkat gösterebilen bir tür olur. Bir yerlerden tanıdık geldi mi?
5.Alien Vs. Predator’e filmlerinde ise olaya antik medeniyetlerin tanrısı da dahil oluyor
Aslen iki uzaylı türün savaşı benzer biçimde görünse de, antik halkların tanrısı olarak görülen Predator ile günümüzdeki şeytani figür olarak konumlandırılan Alien’ın çarpışması ve fillerin savaşında ezilen insanoğlu. Hatta zaman zaman İblis’e karşı antik inançların yardımcı olabilecek olması anlamına da gelebilen bir ifade mevcut.
6.Prometheus filminde bir ayete gönderme yine gözümüze çarpıyor
İnsanoğlunun var olma sebebini araştırırken yok oluşa giden bir çekişmenin içerisinde kalanların hikayesinin anlatıldığı filmde yine gezegen ismi olarak bir İncil ayeti dikkatimizi çekiyor. Engineer adlı kadim ırk, geçmişte kendilerinden bir parçayla yarattıkları insan ırkını, yaptıklarından hoşnut olmadıkları için durdurulamaz yaratıklar aracılığıyla yok etmek istiyorlar. Kendi gezegenleri ile Dünya arasındaki uzaklık düşünüldüğünde bu üstün özellikleri olan uzaylı türünün, Dünya’mızda gördükleri son şey muhtemelen Hz. İsa’nın öldürülüşüdür. Uzaylı türünün gezegenlerinin adı ise LV-223. İncil’in Levililer 22:3 ayeti ise şöyle: “Gelecek kuşaklar boyunca soyunuzdan biri İsrail halkının bana sunduğu kutsal sunulara kirli olarak yaklaşırsa, onu huzurumdan atacağım. RAB benim.” Bu filmdeki yaratıcılar olan Engineer’lerin durumuna bir hayli uygun.
7.Serinin son filmi henüz çok yeni ve izlemeyenlerin bir hayli fazla olduğu düşünülürse spoiler olabilecek bilgilerden kaçınmak oldukça önemli
Serinin son filminde de fazlaca yaradılış temasının konu alındığını söyleyebiliriz. Özellikle yaratan ile yaratılan arasında var olan diyaloglar açık bir şekilde dini mitlere atıf niteliğinde ancak başlıkta da söylediğimiz üzere film açısından spoiler olması sebebiyle anlatacaklarımızın şimdilik bunlarla sınırlı kalmasını istedik.