15’inci yüzyıla ilişik olan 120 yapraklık el yazması, yapay zeka ile çözülmüş olabilir. Kitap metni, Antik İbranice diliyle yazılmış olabilir .

Pek çok araştırmacıya göre ‘dünyanın en gizemli kitabı’ olarak adlandırılan Voynich El Yazması yapay zeka sayesinde çözüldü! 15’inci yüzyıla ilişkin olan 120 yapraklık el yazması ilk 1912 senesinde Polonyalı, Voynich adlı bir sahafın eline geçmişti. Yazmanın ismi, o andan beri Polonyalı sahafın ismiyle anılıyor. Kitabın hangi lisanda yazıldığı uzunca zamandır çözülememişti. Kanada’da yer alan Alberta Üniversitesi yapay Zeka Laboratuvarı’nın akademisyenleri tarafından geliştirilen ve yüzde 97 doğruluk payıyla 380 değişik dili tanımlayabilen sistem yardımıyla metnin Antik İbranice olduğunu kanısına varıldı.

KONU KADIN SAĞLIĞI OLABİLİR

İlk keşiften sonra İbraniceye hakim bir bilgisayar programcısı olan Moshe Koppel, bazı cümlelerin yanlış olduğunu ifade etti söyledi. Bunun üzerine araştırmacılar, tespit ettikleri yanlışları düzelttiler ve yazıyı tercüme programı Google Translate arayüzüne entegre ettiler. Yazının başlangıç kelimelerinin çevirisinin, “O (hanım) rahibe, evin erkeğine, bana ve insanlara öğütler verdi” şeklinde olduğu kanısında buluşuldu. Google Translate yardımıyla ‘çiftçi’, ‘hava’, ‘ışık’ ve ‘ateş’ şeklinde kelimelerin de yer aldığı 72 sözcük gün yüzüne çıktı. Kitabın içinde banyo yapan kadın ve bitki çizimleri olmasından yola çıkılarak el yazmasının kadın sağlığı hakkında bilgi veren bir eser olduğu düşünülüyor.

Konu üzerinde çalışan bilim insanları, eski İbranice bilen tarihçilerin yardımınan ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.  (Smithsonian)