Bilim-kurgu filmlerinden çıkmış gibi gözükebilir ama bu yeni nesil güneş enerjisi jeneratörü, tek başına, binlerce güneş panelinin ürettiği enerjiden daha fazla enerji üretebiliyor.

Bu muazzam güneş enerjisi küresi, bilgisayar desteğiyle çalışan dev bir cam mermerden oluşmakta ve içerisinde bulunan bilgisayar yazılımı sayesinde Güneş’i sürekli olarak takip etmekte. Aslında bu devrimsel icat, enerjisini üretirken sadece Güneş’ten değil Ay’dan da faydalanmaktadır. Gece vakitlerinde Ay’dan yansıyan ışınları yoğunlaştırarak üretimine devam etmektedir. Enerji küresinin, günümüzde kullandığımız konvansiyonel enerji panellerinden efektif olarak 10.000 kat daha etkili olduğu söylenmektedir.

rawlemon-gunes-enerji-jeneratoru-1

“Son 40 yıldır güneş enerjisini PV panellerle yakalamaya çalıştık, ancak Dünya’nın Güneş etrafında dönmesinden dolayı sabit panel verimliliğini kaybediyor.”

 

Kürenin Çalışma Mantığı:

rawlemon-gunes-enerji-jeneratoru-3

Hareketli cam küreler her daim Güneş’e dönerek ışınları içine alır ve top mercek, ışıkları yoğunlaştırarak içerisindeki küçük bir noktada toplar… Bu sayede enerji çok etkili bir şekilde değerlendirilir.

Bu Teknolojinin Geleceği:

André Broessel, ürünün ilk versiyonu ile 2013 yılında Dünya Teknoloji Ağı (World Technology Network)
Ödülleri yarışmasında finalist oldu, ardından icadını daha da geliştirerek bulutlu günlerde ve geceleyin bile enerji üretecek hale getirdi.

Broessel’in Rawlemon adı verdiği cihaz henüz geliştirme sürecinde ve toplumsal kullanıma sunulmuş değil fakat tüm dikkatleri üzerine çeken proje hedeflediği bütçenin neredeyse 2 katına ulaştı.

Gelişen teknoloji ile her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulan dünyamızda; kömür, doğalgaz gibi karbon salınımı yapan üretim tekniklerinden vazgeçilmelidir. Hal böyleyken bir an önce yeşil enerji dediğimiz, yenilenebilir enerji üretim metodlarına yönelmeli ve dünyamızı daha fazla kirletmeden enerjimizi üretebileceğimiz teknolojilere önem verilmelidir.

Ürünün tanıtımıyla ilgili videoyu da izleyebilirsiniz:

13 YORUM

  1. 1) Günümüzdeki güneş panelleri %5’ten fazla net verimle çalışabilmekteyken, nasıl güneş panellerinden 10000 kat daha fazla enerji ü-re-te-mez.
    2) ’10 bin kat’ derken kast edilen güneş hücresi(kürenin altında görünenler, güneş pili de diyebiliriz) boyutuna göre üretilen enerjiyse, bu yanıltıcı olur çünkü belirli bir alana yerleştirebileceğiniz güneş hücresi sayınız küre boyutunuzla kısıtlıdır.
    3) Hadi diyelim ki güneş hücresi başına 10000 kat daha fazla enerji üretiliyor. Güneş hücresi kullanarak güneş panelinden(güneş panelleri, hücrelerden oluşur) 10000 kat fazla enerji üretebilmek için kürenin altındaki minik güneş panelinin 10000 katı kesit alanına sahip bir küreye ihtiyacınız olacaktır, onu da göremiyoruz.
    4) Tüm güneş hücrelerinin verimleri sıcaklıkla ters orantılıdır, az sayıda hücreyi çok yüksek miktarda solar radyasyona maruz bırakırsanız verimde düşüş olacaktır.
    5) Geleneksel (özellikle sabit) paneller çok verimlidir, küre hiçbir kullanışlılık, verim artışı sağlamaz demiyorum, çok iyi geliştirilirse belki bir gün ekonomik açıdan problematik olmayabilir ve kullanılabilir. Fakat bugün binaların duvarına bile kolayca çekilebilen düşük maliyetli ince film güneş panelleri varken çok olası görünmüyor. Hareketli panel sistemleri mevcut olduğu gibi güneş ışınlarını odaklamak da ilk kez bu projeyle düşünülmedi, aynalı yoğunlaştırmalı sistemler birçok santralde kullanılmakta.

  2. Alpsagun a katılıyorum.
    Ancak geçtiğimiz yillarda mercek ve aynalarla daha fazla güneş ışığını daha küçük bir alanda odaklayarak daha fazla enerji icin çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu kure için mevcut teknolojiden farklı bir teknoloji geliştirilmiş olabilir. Ay ışığından faydalanabiliyorsa farkli bir sey var demektir.
    Sahsi fikrim bu gün için en verimli sistem, güneş takip sistemi olan ve kaliteli panellerle yapilan sistemdir.
    bir not:
    Gece Şimşek çaktiginda paneller yakladik 30 sn akim üretmektedir.

    Saygilar

  3. Şimdi akıllara takılan soru şu olmalı. Evet, bu cihazın sıradan PV panellerden çok çok daha verimli olacağı kesin fakat bu kadar yüksek bir güneş enerjisini mercekleme yöntemiyle bir noktaya topladığınızda muazzam sıcaklık değerlerine ulaşırsınız. Bu bağlamda ışığın düştüğü yüzey nasıl bir malzemeden yapılacak? Bu malzeme ne kadar uzun ömürlü olacak?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.