Rapunzel başlığını okur okumaz hepimizin aklına prensesin kurtulduğu Grimm kardeşlerin efsane hikayesi gelmiştir. Maalesef Rapunzel bu kadar masum bir hikaye değil aynı zamanda tıp dünyasında bir hastalığa verilen isim: Rapunzel Sendromu. Bu sendrom basit bir tabir ile hastanın saçlarını yeme hastalığıdır. Öyle ki midede adeta bir yumak oluşturur bunun sebebi ise mide asitlerinin saç tellerini sindirmesinin mümkün olmamasıdır. Bu sendrom ve görülme sıklığı oldukça seyrektir.
Rapunzel Sendromunun Nedenleri Nedir ?
Bu sendrom genelde psikiyatrik bozukluları olan kişilerde ve zihinsel engelli bireylerde görülür. Bir davranış bozukluğu olarak nitelendirilen trikofajinin sonucudur. Bu sendrom genelde trikotilomani olarak adlandırılan kendi saçını çekme rahatsızlığının görüldüğü insanlarda sıkça görülür aynı zamanda gıda olmayan nesneleri yutma rahatsızlığı Pika Sendromu’da Rapunzel Sendromu’nun nedenleri arasında sayılabilir.
Pika ve trikotilomani sendromu olan insanlar stresle başa çıkmak için gıda olmayan nesneleri yemeni tercih eder aynı zamanda trikotilomani olan insanlar saçları ile oynamanın onları rahatlattığı düşüncesindedir. Pika Sendromu’nda ise insanlar 4 haftadan fazla bir süre zarfında sabun,toprak,yün veya saç gibi nesneleri tüketir. Bu sendrom seçicilik olgusu zayıf olan çocuklarda hayli görülür. Bu birbirinin neden-sonucu olarak nitelendirilebilecek 3 sendrom kıtlığın yoğun olduğu Afrika bölgesinde görülüyor. Aynı zamanda Hindistan ve ABD’de saç ve toprak yemenin ruhsal olarak insanı rahatlattığına inanılıyor.
Rapunzel Sendromu’na sahip insanlar da genelde demir eksikliği baş gösteriyor ve bu ihtiyacı saçlarını yiyerek karşılıyorlar. Bu hastalara demir eksikliği tedavisi uygulandığında %70’inin bir daha saç yemediği de bilimsel bir olgudur.
Tedavisi Mümkün müdür ?
Tedavisi elbette ilerleyen tıp imkanları neticesinde mümkündür. Tedavi safhasında yutulan saçları almak için bağırsak veya mideye cerrahi müdahale şarttır. Bunun yanında saç yumağını kimyasallarla çözüp, lazer yardımıyla küçük parçalara ayırarak ağızdan mideye uzanan bir tüple almak da mümkün. Bu sonuçlar şu ana kadar elde edilen en etkili çözümler fakat ne var ki bu yöntemler her zaman kesin sonuç veremiyor.
Hastalık aynı zamanda bir psikolojik travma olarak da nitelendirildiği için cerrahi müdahaleden sonra psikolojik destekte şarttır. Uzmanların önerisi ise bu psikolojik tedaviye ebeveynler ile beraber katılmaktır çünkü hastaya yaklaşım için bilgi almak gerekir.