NASA, insan ırkının sürpriz bir asteroit tehlikesine karşı hazırlıklı olmadığını ve böyle bir durumda yapabileceklerimizin çok sınırlı olduğunu belirtti.
Bilim insanları, büyük bir asteroitin gezegenimize çarpma ihtimalinin çok düşük olduğunu fakat böyle bir durumda, tehtid gerçekleşmeden çok kısa bir süre önce fark edebileceğimizin altını çizdiler.
NASA’da çalışan bir bilim insanı olan Dr. Nuth; 2014 yılında Mars’ın çok yakınından geçen bir kuyruklu yıldızı ancak 22 ay kala fark edebildiklerini ve bu sürenin önlem alabilmek adına çok yetersiz olduğunu belirtti.
Yakın geçmişimize baktığımızda birkaç kuyruklu yıldızın Dünyamız için tehdit oluşturduğunu, 1996 yılında Dünyamıza yönelen bir kuyruklu yıldızın hedefi olmaktan, Jupiter’in çekim alanı sayesinde kurtulduğumuzu görüyoruz.
Dr. Joseph Nuth, Dünya’yı korumak adına yapabileceğimiz en iyi şeyin, gelecekte gezegenimizi hedefleyen bir kuyruklu yıldızı yörüngesinden saptırmak üzere kullanılabilecek şekilde önleyici bir roket inşa etmek olduğunu belirtti.
Böyle bir roket tasarlanmış olsa dahi tehditi önleyebilmek için asteroiti en az 5 yıl önce fark etmenin gerekli olduğunu ve son yaşanmış olan tehditin ancak 22 ay kala fark edildiğini düşünürsek, olası bir gök taşı tehlikesinde kendimizi savunma adına ne kadar yetersiz olduğumuzu görüyoruz.
Şu an dünyamıza yönelen ve yaşamı yok edebilecek bir meteoritin olmamasını ummaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok gibi görünüyor.