Dünyamız olası felaketlerle yıllardan beri karşı karşıya. Atmosferde sık sık meydana gelen değişimler, yanardağların aniden patlaması, suların belirgin şekilde çekilmesi, doğal olan ve doğal olmayan depremler bu tehlikelerden bazıları. Felaket senaryolarının yanı sıra bazen içimize aniden doğan başka bir yerde hayatımızı sürdürme isteği ise diğer etkenlerden biri. Peki sizlere Dünya dışında başka bir yerde yaşama imkanının var olduğunu hatta çok uzak olmadığını yaklaşık 600 ışık yılı kadar uzaklıkta olduğunu söylesek? Evet gökbilimcilerin yeni keşfi Kepler-22b 600 ışık yılı uzağımızda ve yine gökbilimcilere göre burada yaşamak mümkün çünkü kendisi tıpa tıp dünyamıza benziyor, içindekiler hariç. Benzerliklerin yanında tabii ki farklılıklarda mevcut boyutu gibi. Kepler 22-b Dünyamızdan yaklaşık 4 kat daha büyük ve ortalama sıcaklığı ise 22 derece dolaylarında.
Kepler 22-b’ de tıpkı bizim gezegenimizin etrafında dolaşan bir yıldıza sahip, bu yıldızın adı bizim için Güneş onlar içinse henüz bir ismi yok. Güneş’in Dünya çevresinde ki dönüşü 365 gün Kepler gezegeninde ise bu süre bir hayli bize yakın 290 gün. Kepler 22-b ismini keşfedildiği Kepler Teleskobundan almış. Şu anda gökbilimcilere göre Kepler 22-b gezegeni tamamen yaşama uygun. Kepler 22-b gezegeninin en çarpıcı özelliği ise ısı kaynağı çünkü gökbilimcilerin bulduğu diğer gezegenlerde sıcaklık sorunu vardı, gezegenlerin bazıları sıcaklıktan adeta yanıyordu bazıları ise buz kesiyordu Kepler’in sıcaklığı tam olarak insanlık için biçilmiş kaftan. Aynı zamanda bu sıcaklık gezegende bir su kaynağının olduğununda habercisi.
Gezegende tabii ki sorunlarda mevcut bunlardan başlıcası büyüklük sorunu. Gezegen Dünyamızdan bir hayli büyük ve bunun sorun yaratacağını konunun yetkililerine göre çok mümkün. Gezegenin büyüklüğü yaşam olma ihtimalini düşüren bir faktör. Gezegenin kayadan bir çekirdeğe sahip olması yada tamamen su ile kaplı olması büyüklüğünden dolayı mümkün. Bu faktörler de yaşam olasılığını hatırı sayılır bir biçimde düşürüyor. Kepler projesinin liderine göre ise gezegen su ile kaplı olsa bile bu yaşam olmadığı anlamına gelmez. Kepler teleskobu şu ana kadar yaklaşık 3000 gezegen keşfetti bunlardan 500 kadarında yaşam olduğu düşünülüyor Kepler 22-b bizim için en uygunundan biri. Bence yaşam var mı yok mu sorularından ziyade sorulması gereken çok önemli bir soru var; Kepler 22-b’ye nasıl uluşacağız ? Sorunun cevabı için Elon Musk’ı göreve davet ediyorum.