Hayatımızın %33’ünü kaplayan uyku bizler için oldukça önemlidir. Rüyalar, bizlere yüzlerce çeşit paralel evren yaşatır ve bu yönüyle ikinci hayatımız bile sayılabilir.
Rüya görmek sağlıklı bir akıl için kaçınılmazdır. Bazı sorunlarımızla rüyalarımızda yüzleşir ve bazılarına da rüyalarımızda çözüm buluruz. Birçok sanatçı rüyalarından ilham alarak eserlerini yaratır ve hatta bir rüya üzerinden kurulan koca imparatorlular bile vardır.
Peki rüyalar hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? korkubilimi.com olarak sizler için rüyalarla ilgili 13 ilginç bilgiyi derledik.
1-Lucid Rüya (Lucid Dream)
Lucid Rüya, rüya aşamasındayken rüyanın kontrolünü ele almaktır. Bazı insanlar rüyadayken rüyada olduklarının farkındadırlar ve bu kişiler rüyalarını kontrol edebilirler. Kendinizi tıpkı bir filmin yönetmeni gibi düşünün, siz ne isterseniz rüyanızda o oluyor ve yapabileceklerinizin bir sınırı yok.
Şimdi Lucid Rüya ile ilgili “Dreamer” adlı ekşisözlük yazarının deneyimine bir göz atalım;
“
-Rüyamdaki ben: hey sen, benim bilinçaltımı temsil ediyorsun. sana bir şey soracağım
-Rüyamdaki garson: hop, ben sadece bir garsonum
-Rüyamdaki ben: hayır hayır, çok eminim, beni atlatamazsın. bana çocukluğumda geçirdiğim beni etkileyen olayları anlat
-Rüyamdaki garson: şimdiye kadarki olayları kurcalamamalı, bundan sonrasını temiz ve düzgün tutmaya çalışmalı…
Bu rüyada beynimin yarı bilinçli ve bilinç altı bölümleri diyaloga girdi ve kendi kendime bir ders mesajı iletmiş oldum.
”
2-İlham ve Buluşlara Sebep Olan Rüyalar:
Rüyalar birçok mükemmel icadın bulunmasına neden olmuştur. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;
- Google’un kurulması fikri -Larry Page
- Aternatif akım jeneratörü -Tesla
- Çift sarmallı DNA formu -James Watson
- Dikiş Makinesi -Elias Howe
- Periyodik tablo –Dimitri Mendeleyev
3-Karabasan (Uyku Felci)
Rüya gören kişi uyanır ve kendini donmuş gibi hareket edemez ve konuşamaz bir halde bulur. Ayak sesleri
duyar, tuhaf varlıklar görebilir, ya da birisinin göğsünün üzerinde oturduğunu hissedebilir. Tarih boyunca insanlar bu fenomenlerin kötü ruhlar tarafından meydana getirildiğini düşündü. Oysa, günümüz bilimi bu korkutucu olayları uyku felci olarak açıklıyor.
Uyku felci dediğimiz olay rüyanın RAM fazında bedenimiz hala uykudayken zihnimizin uyanmasıdır. Uykuda olan beden, beynin verdiği komutları yerine getiremez ve tüm bu semptomlar ortaya çıkar.
4-Uyurgezerlik
Uyurgezerliğin ne olduğunu hepimiz zaten biliyoruz ama bilmediğimiz şekillerde, akıllara durgunluk verebilecek uyurgezerlik vakaları da görülebiliyor. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;
- Bir kadın uyurgezerlik sırasında yabancı bir erkekle cinsel ilişkiye girmiştir
- Bir adam 22 mil uzaklıkta bulunan kuzeninin yanına gider ve kuzenini öldürür
- Bir uyurgezer üçüncü kat penceresinden aşağı düşer ve şaşırtıcı bir şekilde hayatta kalır.
5-Gördüğümüz Yüzler
Zihnimiz yeni yüzler uydurmaz; tanımasak ya da hatırlamasak dahi rüyalarımızda gördüğümüz insanların yüzleri, hayatımızda gördüğümüz yüzlerden oluşur. Beynimiz sokakta yürürken, konserde eğlenirken ya da televizyon izlerken bilinçaltımızda devasa bir yüz havuzu oluşturur ve rüyalarımızdaki yüzler bu havuzdan rastgele seçilir.
6- Görme Engelliler
Doğuştan görme engelli olan insanlar rüyalarında şekil veya imajlar görmezler, onların rüyaları koku, ses, dokunuş, hissetme gibi duyuları kapsayan rüyalardan oluşur.
7-Cinsel İçerikli Rüyalar
Rüyalar sadece cinsel deneyimlere açık değildir aynı zamanda gerçeği kadar kuvvetli orgazm deneyimi de yaşatabilir. Özellikle uykunun RAM aşamasında görülen rüyalardaki hisler, gerçek yaşantımızdaki hislerden daha kuvvetli olabilir.
8-Önsezili Rüyalar:
Geleceği görme diye de adlandırılan önsezi, tahmin ve normal duyularımızla elde edilemeyecek şekildeki bilgilerin elde edilmesini kasteder.
İnsanların %38’i rüyalarında gördüğü olayların en az bir kere gerçekleştiğini ifade ediyor. Bu konuda somut bilimsel veriler olmasa da rüyaların gelecekten haber verdiğine inananların oranı %68.
Önsezili rüya görenlere birkaç örnek verelim;
- Abraham Lincoln, kendi suikastini gördü
- Birçok 12 Eylül Saldırısı kurbanı, saldırıdan önceki günlerde afetle ilgili rüyalar gördüklerini yakınlarıyla paylaştı.
- Mark Twain, kardeşinin ölümünü rüyasında gördü.
- Titanik’in batışını 19 kişi rüyasında gördü.
9-Rüya İnkorporasyonu
Bazen gerçek bir ses rüyamızı şekillendirebilir. Mesela rüyamızda bir konserde olduğumuzu görmemizin nedeni o an dışardan duyduğumuz bir müzik sesi olabilir.
10-Rüyaları Hatırlama
Rüyalarımızın, uyandıktan 5 dakika Sonra yarısını 10 dakika sonra ise %90’ını unuturuz. Bazı insanlar rüyalarından anlamlar çıkarmak için rüya defteri tutarlar. Rüya defteri psikologların, bazı hastalarının bilinçaltına inmek için tavsiye ettiği yöntemlerden biridir.
11-Siyah Beyaz Rüyalar
Bazı insanların rüyalarını siyah beyaz gördüğünü biliyor muydunuz?
Herhangi bir görme bozukluğu olmadığı halde rüyalarını siyah beyaz gören insanlar azımsanmayacak kadar az. İnsanların %12’si rüyalarını siyah beyaz görürken 25 yaş altı grubunda ise bu oran %4.4
12-Kadın ve Erkeklerin Rüyaları Farklıdır
Erkekler rüyalarında sıklıkla başka erkekleri görürler. Bunun nedeni ise erkeğin rekabetçi doğasından kaynaklanıyor olabilir. Kadınların rüyalarındaki kadın ve erkek sayısı ise neredeyse eşittir.
13-Ben hiç rüya görmüyorum!
Hiç rüya görmediğini iddia eden insanlarla sıklıkla karşılaşmışsınızdır. Hatta şu an bu yazıyı okuyanlar içerisinde de “evet ben de hiç rüya görmüyorum” diyenleriniz vardır. Ancak işin aslı herkes rüya görür ama bazı insanlar çok derin uyuduklarından gördükleri rüyaları hatırlamazlar, en net hatırladığımız rüyalarımız uyanmaya yakın olanlardır. Eğer hiç rüya görmüyorum diyorsanız, rüyanızın %10’luk kısmını dahi hatırlamıyorsunuz demektir.