Hayatta Kalma Rehberi
Hayatta Kalma Rehberi

Dün bir tavsiye üzerine, bulunduğumuz senenin başında çekilmiş olan bir bilim kurgu filmi izledim. Film pek bilim yönü olmasa da, kısa sürede bilimin karşısında insan oğlunun nasıl hareket edeceğini gözler önüne sürmekte. Lakin bundan önce Bokeh kelimesinin anlamına bakalım.

Bokeh Nedir?

Bulanık, anlamına gelen bu kelime genel olarak fotoğrafçılar tarafından kullanılır. Bir fotoğraf çekildiği zaman fokus dışında kalan net olmayan kısımlar ile net olan bir objektifin bulunduğu fotoğraflara Bokeh denir. Hayatımızda ise birçok gördüğümüz olan veya duyduklarımız aslında farklı bir noktayı işaret ediyor olabilir. Bulanık bir yere odaklanmaktansa gerçekliğe odaklanmak gereklidir.

Bokeh Etkisi
Bokeh Etkisi

Bokeh Filmi

İzlediğim filmi biraz anlatacak olursam, sevgili bir çift tatil için İzlanda’ya giderler. Bu tatilin ilk günün gecesinde uyurlarken büyük bir ışık patlaması gerçekleşir. Bu patlama sonucunda bu çift dışında kimselerden yaşam izi bulunmamaktadır. Sokaklar, evler bomboştur. Bütün şehir olduğu gibi yerinde durmaktadır. İnternet, ışık ve mobil cihaz şebekeleri çalışır durumdadır. Şehrin keyfini çıkartan çift istedikleri gibi harcama yapıp istedikleri evde kalabilmektedirler. Lakin bir süre sonra bulanık noktaya baktıklarını anlayıp gerçeklik olgusundan uzaklaştıklarını anlayınca işler sarpa sarmaya başlar. Bu filmin konusundan yola çıkarsak kendimize bir soru soralım. Eğer küresel bir felaket karşısında doğada tek başımıza kalırsak neler yapmalıyız?

Sığınacak Yer Temini!

Küresel bir felaket esnasında ilk olarak sığınacak bir yer edinmeye çalışın. Bunu yaparken duygusal olmak yerine mantıklı karar almanız gerekmektedir. Herkesten önce kendinizi kurtarmalısınız ki, sonrasında sevdiklerinize yardım edebiliyor olabilirsiniz. Örneğin, büyük bir savaş veya farklı küresel felaket karşısında ormanlık bir alan içerisinde toprağın altına inşa edilmiş bir kalacak yer hazırlayın. İçini sizi bir kaç ay boyunca idare edecek kadar erzak, su ve mum ile donatın.

Küresel Felaket
Küresel Felaket

Bilgi Öğrenme Süreci

Eğer sığındığınız, yerden ayrılıp bilgiye ulaşabileceğiniz bir yer varsa ilk olarak bilgi depolamanız önemlidir. Bitkiler, yiyecekler, bilim gibi çeşitli konularda bulduğunuz kaynakları toplayarak bu bilgiler ışığında hayatınızı sürdürebilirsiniz. Örneğin ormanda yaptığınız sığınak için ürün temini için dışarı çıktığınızda bir hayvan tarafından sokulabilir veya zehirli bitki yiyebilirsiniz. Bu tür bir durumla nasıl mücadele edeceksiniz. Bununla ilgili bilgileri edinmeniz gerekmektedir.

Silahlanma Süreci

Eğer küresel çaplı bir felaket olursa, büyük ihtimal ortaya kargaşa ve kaos çıkacaktır. Bu kargaşa ve kaosun hakimiyeti sırasında yağmalama, saldırı gibi suçlar işlenmesi oldukça bol gözlemlenir. Sizde saldırılara karşı nefsi müdafaa için silahlanmanız gerekmektedir. Lakin bu silahlanma tamamen savunma amaçlı olmalıdır.

Felaket Sonrası İçin Önceden Hazırlık

Olası bir felaket karşısında sevdiklerinizi kaybetmemek için bu konu üzerine önceden çalışmalar yapabilirsiniz. Bir sığınak yapabilirsiniz. Sonrasında bir işaret belirleyerek bu işareti koyduğunuz yerler için ben buradan geçtim diyerek mesaj verebilirsiniz. Örneğin, 4 km uzunluğunda bir yol üzerine bu işaretleri bıraktığınız zaman sevdiğiniz kişi o güzergah üzerinde hareket ederse ve sizde işaret bıraktığınız güzergah üzerinden ayrılmazsanız birbirinizi bulacaksınız demektir. Birbirinizi bulursanız eğer ilk iş olarak küresel anlamda durum nedir, ne değildir bu bilgileri öğrenmek için iletişim sistemlerine ulaşmanız gerekecektir. Bu bir televizyon, mobil cihaz, internet olabilir.

3 YORUM

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.