Bilim insanları, kablosuz denetleyiciyi kullanarak laboratuvar farelerinin sinir ağlarını değiştirmeyi başardılar.
İnvaziv(*) yöntemler kullanılmadan farelerin beynine yerleştirilen implant sayesinde, bir canlının hareketlerine uzaktan kumanda ile yön verme hayali gerçeğe döndü.
Ulusal Sağlık Enstitüsü Nörolojik Hastalıklar Bölümü Direktörü, yapmış olduğu açıklamada: “Bu çalışmanın en büyük özelliği, iki farklı teknolojinin tek bir cihazda birleştirmesidir” ifadesini kullandı.
Dr. James Gnadt, nano implant aracılığı ile ışığı ve mikroskopik miktardaki ilaçları canlıya göndererek nöronların implant tarafından yayılan ışığa tepki vereceği şekilde genetik değişime uğrattıklarını ve bu sayede canlının uzaktan kumanda ile hareketlerine yön verebildiklerini belirtti.
Bu çalışmayı diğer çalışmalardan farklı yapan nedir?
Şimdiye kadar Sinir bilimciler, büyük tüpler vasıtasıyla uyuşturucu enjekte etmeke ve fiber optik kablolar aracılığıyla fotostimülasyon yapmaktaydılar. Her iki yöntemde beyne zarar veren, bir hayvanın doğal hareketlerini sınırlayan yöntemlerdi fakat Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Illinois Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ekip tarafından geliştirilen optopluidik implantın, metal tüplere ve fiber optik kablolara göre beyne ve dokulara çok az hasar verdiği tespit edildi.
Araştırmanın modern tıbba sağlayacağı fayda nedir?
Beyne zarar vermeyen implatların, başta stres ve depresyon olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlıklar ile nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor.
Tıbbın geleceği için devrimsel bir gelişme olarak nitelendirilen buluş, “Cell Bilim Dergisi”nde yayınlandı. Araştırmacıların, İmplant ile yönlendirdikleri farelerin görüntülerinin bulunduğu videoyu aşağıdaki bağlatıdan izleyebilirsiniz.